Go spilles på et brett med et kvadratisk rutenett. Spillbrikkene, som kalles steiner og er farget henholdsvis svarte og hvite, plasseres på skjæringspunktene mellom firkantene i rutenettet, aldri i rutene. Man får legge steiner helt ut på kantene og hjørnene. Steiner som har blitt lagt ut, flyttes aldri, men kan eventuelt fanges og fjernes da fra brettet. Spillet går ut på å ta over så mye territorium som mulig gjennom å omringe tomme punkter. Hvert punkt av territorium gir poeng og den med flest poeng har da vunnet. Spillets regler, som er få og enkle, gir oss et spill med ekstremt høy kompleksitet og dybde som har fascinert mennesker i tusener av år.
Et bra sted å lære seg reglene online er Shawn Ray’s “How to Play go” serie på Youtube. Der får man en innføring i reglene og hvordan de fungerer.
Når man begynner å skjønne litt av reglene er den beste måten for å få forståelse av spillet å spille partier. Vi har en liten liste over steder man kan spille på “Hvor kan jeg spille” siden vår.
Ressurser for å lære mer
Det er idag flere personer som legger ut go-videoer på Youtube og Twich. Et par av disse, som har innehold rettet mot nybegynnere er:
- Shawn Ray – har en Beginner Lecture serie
- Dwyrin – spesielt Back to Basics serien
- Nick Sibicky – opptak av live leksjoner han holder på Seattle Go Centre for litt avanserte nybegynnere
- New York Institute of Go – Ukentlige videoer med tips tilrettelagt alle nivåer
Problemer for egen-studie
En vanlig måte å trene go på egenhånd er å gjøre det som kalles “liv og død”-problemer, eller tsumego på japansk. Dette er litt som sjakk problemene man har sett i avisen. Man får oppgitt en stilling på brettet, og skal finne den beste sekvensen.
En god samling av slike “liv og død”-problemer kan man finne på Tasukis hjemmeside. Den enkleste serien der (Cho’s enc. – Elementary) er god egnet for nybegynnere, og de vanskeligste problemene på den siden er noe selv de beste spillerne vil ha store problemer med.